Aciklovir

Aciklovir är ett ämne som bland annat används för att behandla herpes simplex-virus. Det är en antiviral substans. Aciklovir är den aktiva delen i flera läkemedel som behandlar utbrott av herpes simplex-virus i form av t ex munsår. Det finns inget som kan bota en herpesinfektion, och aciklovir stoppar heller inte infektionen från att spridas till andra människor.

Läkemedel med aciklovir

Aciklovir hämmar virusets förmåga att föröka sig, vilket gör att infektionen avstannar och går tillbaka. Läkemedel med aciklovir finns i flera olika beredningsformer, t ex kräm, tablett och infusionsvätska. Oavsett beredningsform är det viktigt att följa produktens instruktioner noggrant.

Aciklovir vid munsår

Läkemedel med aciklovir används ofta för att behandla munsår (munherpes, herpes labialis). När man använder en kräm med ämnet bör man börja använda den så fort som möjligt efter att man känt tecken på att ett utbrott är på väg. Ett typiskt tecken på att ett utbrott av munherpes är på väg är att det sticker och kliar på och runt läpparna.

Anti

Anti är ett antiviralt läkemedel (i form av en kräm) mot munsår som innehåller aciklovir. Anti tränger in i celler som är infekterade med herpes simplex-viruset och omvandlas till aciklovir-trifosfat. Trifosfat gör att virusets DNA får svårare att föröka sig. Anti skall inte användas till barn under 12 år.

När bryter munsår orsakade av herpes ut?

Om man blivit smittad av herpes simplex-viruset finns det latent i kroppen under hela livet. Många är smittade av viruset utan att ha några symtom. De som får återkommande munsår får ofta utbrott som kommer i samband med en utlösande faktor, som t ex:

  • Förkylning
  • Trötthet, nedstämdhet eller stress
  • Menstruation
  • Graviditet
  • Stark sol eller solarium
  • Extrem kyla eller värme
  • Lokal irritation, t ex efter rakning eller ett tandläkarbesök

Beställ Anti online från ett nätapotek

Anti går att köpa på ditt apotek, i välsorterade dagligvarubutiker eller beställa hem online från ett nätapotek. Klicka på en av länkarna nedan för att komma till ett nätapotek:

Anti - receptfritt läkemedel mot munsår (munherpes)

Anti innehåller aciklovir. Det är ett receptfritt läkemedel mot munsår orsakade av herpes simplex. Ha alltid Anti tillhands, hemma, på jobbet, i bilen etc. Börja behandla med Anti redan när du känner de första stickningarna på läppen.

Anti går att köpa på apoteket, men det går även att beställa hem online från ett nätapotek. Klicka på någon av länkarna nedan för att komma till ett apotek.