Herpes simplex (HSV)

Herpes är en infektion som orsakas av viruset herpes simplex (HSV). Herpes simplex brukar delas in i typ 1 (HSV-1) och typ 2 (HSV-2). Munherpes (herpes labialis) drabbar området runt munnen, t ex läppar och mungipor. Munherpes kan behandlas med den receptfria krämen Anti som kan köpas på apotek.

Spridning av viruset

Herpes simplex-virus sprids genom direktkontakt. Viruset behöver komma in i kroppen genom ett öppet sår eller en slemhinna, t ex i munnen. Risken för att bli smittad är störst när man har direktkontakt med ett munsår under ett utbrott. Ett sätt som herpesmunsår kan smitta är därför vid närkontakt som t ex kyssar. Det kan också vara bra att inte dela tandborstar eller bestick med en smittad person.

Herpes simplex (HSV) ligger vilande i kroppen

När man blir smittad lägger sig viruset vilande i kroppen i en nervknuta. Det kan senare aktiveras, t ex när man utsätter sig för utlösande faktorer. Några exempel på utlösande faktorer är stress, sol, menstruation och förkylning.

Symtom på herpes

Vissa som bär på viruset har inga symtom, medan andra får återkommande munsår. Såren blir till blåsor som börjar klia och ömma för att sedan försvinna. Det första utbrottet av herpes leder oftast till kraftigare symtom än återkommande utbrott. Herpesvirus går inte att bota, och de flesta som får sår och blåsor får utbrott flera gånger om året. Utbrott av munherpes kan mildras och förkortas med Anti, ett receptfritt läkemedel.

Herpes simplex typ 1 och 2

Det finns två olika sorters herpes simplex virus. Herpes simplex-virus typ 1 (HSV-1) orsakar oftast munsår, men det kan också orsaka könsherpes. Herpes simplex-virus typ 2 (HSV-2) orsakar oftast könsherpes, men det kan också orsaka munsår.

Diagnos av herpes simplex

Eftersom en herpesinfektion ofta leder till tydliga symtom brukar man inte behöva ta några prover för att ställa diagnos. Om man behöver säkerställa en diagnos kan man skicka ett prov på sekret från en färsk blåsa eller sår och skicka det till ett laboratorium för analys.

Behandling av munherpes (herpes labialis)

Inget kan göra att herpes försvinner ur kroppen, men munherpes kan behandlas med Anti, ett receptfritt antiviralt läkemedel som innehåller aciklovir. Anti hämmar virusets förmåga att föröka sig vilket gör att infektionen avstannar och går tillbaka. Anti går att köpa på apotek, i välsorterade dagligvarubutiker eller beställa online från ett nätapotek. Klicka på någon av länkarna nedan för att komma till ett nätapotek där du kan beställa produkten:


När bör man söka vård vid munsår?

Man bör kontakta vården om:

  • Man känner sig mycket sjuk när man har sina herpessymtom
  • Munsåren blir infekterade
  • Munsåren inte läker på två veckor
  • Man får ögonsymtom, t ex att ögat/ögonen gör ont, tåras eller blir röda
  • Man bör kontakta sin barnmorska om man får herpes när man är gravid och snart ska föda

Anti - receptfritt läkemedel mot munsår (munherpes)

Anti är ett receptfritt läkemedel mot munsår orsakade av herpes simplex. Ha alltid Anti tillhands, hemma, på jobbet, i bilen etc. Börja behandla med Anti redan när du känner de första stickningarna på läppen.

Anti går att köpa på apoteket och i välsorterade dagligvarubutiker, men det går även att beställa hem online från ett nätapotek. Klicka på någon av länkarna nedan för att komma till ett apotek.