Munsårets olika faser

Dag 1: Pirrningar (Prodomal)

De första tecknen på att munsår är på väg brukar vara att det sticker och kliar på och runt läpparna, hudområdet blir rött och svullet. Munsårets första fas pågår mellan några timmar och ett dygn. Upp till var fjärde munsår slutar här eftersom kroppens immunförsvar själv lyckas bekämpa infektionen. Behandling med Anti ger bästa resultat när man börjar behandlingen vid denna fas.

Det är individuellt hur starkt man upplever att sitt munsår är på väg att bryta ut. Vissa personer vet direkt vad som är på gång medan andra inte märker något förrän munsåret har uppkommit.

Dag 1 - dag 2: blåsbildning (rodnad + knottror)

Det röda området på läppen/runt munnen svullnar och det bildas små ömma knottror som efter några timmar blir till vätskefyllda blåsor. Vätskan innehåller viruspartiklar som gör munsåret väldigt smittsamt.

Dag 2 - Dag 3: Blåsorna spricker (vesikulär)

De vätskefyllda blåsorna brukar spricka efter något dygn. Blåsorna brister och flyter ihop till vätskande sår. Vita blodkroppar dras till området för att bekämpa infektionen och det bildas en gulaktig vätska. Eftersom det finns många nervtrådar runt munnen kan såren göra mycket ont.

Munsåret smittar som mest vid denna fas. Var därför noga med god hygien, undvik att vidröra såret och tvätta händerna ofta. Undvik även kyssar och dela inte t ex bestick, läppbalsam eller läppstift med andra.

Dag 3 - Dag 8: Skorpbildning

Såren torkar gradvis ut till en kliande skorpa. Det kan även uppstå smärta och små blödningar om sårskorpan spricker under denna fas.

Dag 8 – Dag 10: Läkning

Såren läker och sårskorpan trillar av. Det kan uppstå rodnad i huden som blivit angripen under herpesutbrottet efter att sårskorpan trillat av. Man brukar inte få ärr av munsår.

Munsår kan behandlas med Anti, ett receptfritt läkemedel som går att köpa på ditt apotek eller beställa online från ett nätapotek. Anti innehåller aciklovir, ett antiviralt ämne som hämmar virusets förmåga att föröka sig. Anti går att använda från 12 och år uppåt.

Munsår eller afte?

Munsår och sår inne i munnen kan uppstå av andra orsaker än Herpes Simplex-virus. Man kan förväxla munherpes med afte (aftösa sår); sår och blåsor inne i munnen som ibland är återkommande. Orsaken till afte är inte känd, men man kan behandla afte med en produkt från apoteket som heter Aftex. Det finns information om afte och Aftex på Tandguiden.se.

När bör man söka vård?

Man bör kontakta vården om:

  • Man känner sig mycket sjuk när man har munsår.
  • Munsåren blir infekterade och variga.
  • Munsåren inte läker på två veckor.
  • Man får ögonsymtom, t ex att ögat/ögonen gör ont, tåras eller blir röda.
  • Man bör kontakta sin barnmorska om man får herpes när man är gravid och snart ska föda.
  • Ett nyfött barn upp till 6 veckor får blåsor runt munnen.

Tips för att undvika att sprida munsår

  • Pussa eller kyss inte andra.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Dela inte bestick eller mat.
  • Använd inte gemensamma läppsalvor.

Anti - receptfritt läkemedel mot munsår (munherpes)

Anti är ett receptfritt läkemedel mot munsår orsakade av herpes simplex. Ha alltid Anti tillhands, hemma, på jobbet, i bilen etc. Börja behandla med Anti redan när du känner de första stickningarna på läppen.

Anti går att köpa på apoteket och i välsorterade dagligvarubutiker, men det går även att beställa hem online från ett nätapotek. Klicka på någon av länkarna nedan för att komma till ett apotek.