Munsår (munherpes, herpes labialis)

Munsår (kallas också för munherpes och herpes labialis) beror oftast på ett virus som kallas för herpes simplex-virus. Man kan vara bärare av viruset utan att veta om det, eftersom det inte alltid ger några symtom. Munsår är mycket smittsamma och herpesviruset stannar kvar i kroppen efter att du blivit sjuk första gången, även när besvären har gått över.. Såren kan återkomma i form av utbrott, ofta i samband med utlösande faktorer som t ex förkylning eller stress.

Symtom på munherpes

Några vanliga första symtom på munherpes är att man kan känna av ett stickande eller dunkande i huden kring munnen när ett utbrott är på väg. När munherpes uppkommer för första gången brukar man ha större och mer långvariga besvär än vid utbrotten man får när man redan bär på herpes simplex-viruset.

Hur smittar munsår?

Herpes simplex-viruset som orsakar munsår är mycket smittsamt. Viruset överförs genom direktkontakt med huden i områden nära slemhinnor, t ex mun och näsa. Smittorisken är högst i samband med ett aktivt munsår då vätskefyllda blåsor är fulla av viruspartiklar. Det brukar ta mellan ett par dagar och ett par veckor från det att man blivit smittad tills symtomen märks.

För att undvika att smitta andra bör man undvika direktkontakt till exempel genom pussar när man har munsår. Man bör heller inte vidröra såren eller blåsorna, för att undvika att bakterier kommer in i munsåret eller att man för smittan vidare till andra kroppsområden som könsorganet eller ögonen.

Munsår och barn

Barn blir ofta smittade av sina föräldrar redan under sina första levnadsår. Vid det första munsårsutbrottet kan barnet få feber i några dygn, inflammation i munnens slemhinnor samt smärtsamma blåsor som gör det svårt att äta och dricka. Det är individuellt hur barn reagerar vid det första utbrottet av munherpes. Efter det första utbrottet finns herpesviruset vilande (latent) i individens kropp under resten av livet och kan återkomma. Ett barns kropp brukar inte reagera lika kraftigt vid ett upprepat munsårsutbrott.

Återkommande munsår

När man en gång har blivit smittad av herpes simplex virus finns viruset latent i kroppen resten av livet. Viruset ligger vilande mellan utbrotten. Det finns flera olika faktorer som utlöser munsår när immunförsvaret är försvagat. Vilka faktorer som utlöser munsåret är individuellt.

Utlösande faktorer kan t ex vara:

  • Förkylning, influensa eller feber
  • Trötthet, nedstämdhet eller stress
  • Menstruation
  • Graviditet
  • Stark sol eller solarium
  • Extrem kyla eller värme
  • Lokal irritation, t ex efter rakning eller ett tandläkarbesök

Mer information om munsår:

Anti - receptfritt läkemedel mot munsår (munherpes)

Anti är ett receptfritt läkemedel mot munsår orsakade av herpes simplex. Ha alltid Anti tillhands, hemma, på jobbet, i bilen etc. Börja behandla med Anti redan när du känner de första stickningarna på läppen.

Anti går att köpa på apoteket och i välsorterade dagligvarubutiker, men det går även att beställa hem online från ett nätapotek. Klicka på någon av länkarna nedan för att komma till ett apotek.