Munsår - orsaker och utlösande faktorer

Munsår orsakas ofta av herpes simplex-viruset. Men varför bryter ett munsår ut om man redan har viruset i kroppen? Här kan du läsa om orsaker och utlösande faktorer som gör att munherpes bryter ut.

Förekomst av munherpes

Munherpes orsakas av ett virus som kallas för herpes simplex-virus (HSV). Herpesviruset finns vilande i kroppen resten av livet efter att man blivit smittad, och man kan få återkommande utbrott av munsår. Många bär på viruset utan att ha några symtom. Det finns flera orsaker till att herpesviruset blir aktivt och orsakar ett munsår.

När bryter munsår ut?

Munsår kan bryta ut i samband med utlösande faktorer. Vad som orsakar utbrotten skiljer sig åt mellan olika personer. Nedan följer några exempel.

Infektion (t ex förkylning)

Ett utbrott av munsår kan komma i samband med att man får en infektion i kroppen till exempel en förkylning.

Menstruation, graviditet

Hormonförändringar som uppkommer i samband med menstruation eller graviditet kan göra att munherpes bryter ut.

Trötthet, nedstämdhet, stress

Under perioder kan man ibland känna sig trött, nedstämd eller stressad. Dessa faktorer kan leda till att munsåren blossar upp.

Stark sol, solarium

Vissa får herpesutbrott av att vistas i solen eller sola i solarium. Då kan det vara bra att använda en solhatt eller solkräm som skyddar läpparna.

Extrem kyla, värme

Även extrem kyla eller värme kan göra att munsåren bryter ut.

Lokal irritation, till exempel efter rakning eller tandläkarbesök

Om man på något sätt orsakat irritation kring munnen och mungiporna kan det leda till ett utbrott. Exempel på saker som kan orsaka irritation är rakning och tandläkarbesök.

Receptfritt läkemedel vid munsår

Inget kan göra att herpesviruset försvinner ur kroppen, men det finns läkemedel som kan mildra och förkorta utbrotten. Man bör använda läkemedlen redan när man känner de första tecknen på munsår för att få bästa effekt. Anti är ett receptfritt antiviralt läkemedel som innehåller aciklovir. Anti kan köpas på ditt apotek, i välsorterade dagligvarubutiker eller beställa hem online från ett nätapotek.

Anti - receptfritt läkemedel mot munsår (munherpes)

Anti är ett receptfritt läkemedel mot munsår orsakade av herpes simplex. Ha alltid Anti tillhands, hemma, på jobbet, i bilen etc. Börja behandla med Anti redan när du känner de första stickningarna på läppen.

Anti går att köpa på apoteket och i välsorterade dagligvarubutiker, men det går även att beställa hem online från ett nätapotek. Klicka på någon av länkarna nedan för att komma till ett apotek.